Natuurgeneeskunde is een heel breed vakgebied. Hierbij kun je denken aan massage, kruiden, haptonomie, voeding, orthomoleculaire therapie, reflexologie, healing, homeopathier, etc. De uitgangspunten van al deze therapieën zijn even divers. Waar in homeopathie vooral gewerkt wordt met menstypes, wordt in de fytotherapie en orthomoleculaire therapie vooral gewerkt aan tekorten.

Als je deze diversiteit aan behandelmogelijkheden wilt onderverdelen, dan zou je onderscheid kunnen maken tussen fysieke en energetische behandelingen. Bioresonantie, kinesiologie en healing zijn bijvoorbeeld vooral gericht op het energetische aspect van onze gezondheid, terwijl fytotherapie, massage en orthomoleculaire therapie in eerste instantie op het fysieke vlak werken.

Levend en droog bloedanalyse (LBA)

Om inzicht te krijgen in de fysieke conditie van het lichaam kan gekeken worden naar het bloed. Met LBA kun je heel snel zien welke disbalansen er in het lichaam spelen. Bepaalde tekorten, orgaanproblemen, ontstekingswaardes en toxines zijn direct zichtbaar te maken.

Levend bloed analyse heeft soms een slechte naam. Dit komt doordat er diverse stromingen zijn. In bepaalde richtingen wordt bijvoorbeeld gesproken over candida, bacteriën of schimmels in het bloed. Iets wat medisch gezien alleen bij hoge uitzondering voorkomt. Daarnaast is er de hematologische analyse, waarbij volgens richtlijnen uit de hematologie gewerkt wordt.

Kruiden en fytotherapie

Zolang de mensheid bestaat gebruiken we voeding en kruiden om gezond te worden en te blijven. Van oudsher werd veel gewerkt vanuit de typologie van de plant. Dit is langzaam overgenomen door de fytotherapie waarbij plantendelen en soms de pure extracten gebruikt worden in het genezingsproces.

Sterk in opkomst is het werken met combinaties van kruiden. Hierbij worden, net als in de Chinese geneeskunde, kruiden gebruikt die elkaars werking versterken of ondersteunen. Zo kunnen met kleine doseringen grote resultaten bereikt worden, zonder bijwerkingen.

Ontzuren en ontgiften
 Een van de belangrijkste mechanismen in ons lichaam is de zuur-basen huishouding. In het lichaam heerst een continue balans tussen basen (mineralen) en zuren (toxines). Deze zuren kunnen afkomstig zijn uit voeding, excessieve beweging, stress, orgaanproblemen, etc. Als de hoeveelheid zuren in het lichaam toeneemt, gaat dit ten koste van de mineraalhuishouding.
Mineralen zijn nodig voor de opbouw van het lichaam, maar ook voor talloze stofwisselingsprocessen. Mineralentekorten kunnen zich daarom uiten in ontstekingen, hoge bloeddruk, diabetes, osteoporose, migraine, spierkrampen, etc.
Door de zuur-basen huishouding te herstellen gaan tal van stofwisselingsprocessen weer goed functioneren, van de hormoonhuishouding tot de vertering.
Ademhalingstherapie

Er is geen directere invloed op onze mentale en fysieke gezondheid, dan de ademhaling. Met een goede  buikademhaling kun je namelijk direct tot rust komen, de hartslag vertragen, ontspannen, etc. Raakt je ademhaling ontregeld, dan loop je dan kans op mineralentekorten, verminderde zuurstofhuishouding, vermoeidheidsklachten, etc.

In de ademhalingstherapie is de eerste focus het ontspannen en vrij kunnen ademen, zonder blokkades. Beheers je dit, dan kun je ademhaling inzetten om het immuunsysteem te versterken, fitter en alerter te worden, te ontspannen, emoties te verwerken, etc.
 
Hiermee is ademhalingstherapie niet alleen geschikt voor mensen met astma of andere ademhalingsproblemen, maar voor iedereen met stress, spanning, onverwerkte emoties, vermoeidheidsklachten, etc.