Alles is energie

In de TCM (Traditionel Chinese Geneeskunde) is de basisgedachte dat alles energie, Qi,  is. ook Er zijn dichtere en ijlere vormen van Qi. Qi kan niet verdwijnen, maar wel veranderen. Het herstellen van de stroming van energie kan hersteld worden vanuit 4 behandelvormen: acupunctuur, kruiden, TuiNa massage en Qigong.

In het Westen zijn wij gewend te denken dat alles materie is. Maar ook materie is niets zonder beweging. Alle atomen en moleculen vibreren, vloeistof stroomt in ons lichaam, het lichaam communiceert met zenuwimpulsen, hormomen, signaalstoffen, etc. En geen dag of moment is hetzelfde. En eigenlijk is dit ook wat in de Westerse natuurgeneeskunde wordt gezegd. Alles moet stromen, blokkades moeten opgelost worden, tekorten aangevuld en excessen afgevoerd.

Diagnostiek

De TCM staat bekend om zijn unieke diagnostiek, namelijk tong en polsdiagnose. Ook het stellen van vragen hoort hierbij, dit worden de 10+2 vragen genoemd. Het gaat om 10 algemene vraaggebieden en nog 2 extra specifiek voor vrouwen en kinderen.

Met deze diagnosetechnieken wordt een compleet beeld van de gezondheid gemaakt, bekeken vanuit de TCM. Hierbij hoort het fysieke lichaam, de stroming van Qi door de organen en meridianen, emoties, gedachten en conflicten tussen denken en voelen. Hierbij wordt meestal het 5-elementenmodel gebruikt om alles te verbinden en processen te beschrijven en verklaren.

Acupunctuur

Dit is hier in het Westen een van de bekendste behandelvormen in de TCM. Met hele dunne naalden worden blokkades in meridianen, en ashi-punten opgelost en wordt de stroming van Qi bevorderd. Hierbij blinkt acupunctuur uit in het behandelen van pijn.

Meridianen zijn heel lang iets mysterieus geweest, maar de wetenschappelijke onderzoeken verduidelijken steeds beter wat het zijn. Het gaat niet om één orgaan, maar een combinatie van weefsels. Zo lopen meridianen door de fascia, een grote structuur van elastische vezels waarmee alles met elkaar in verband staat. Daarnaast kunnen meridianen ook vloeistoffen laten stromen. Lymfevaten, bloedvaten en het primovasculaire systeem maken daardoor ook deel uit van het meridiaansysteem.

Voeding en kruiden

Hoewel acupunctuur de bekendste therapievorm is, zijn kruiden de meest gebruikte therapievorm in China. De Chinese kruidengeneeskunde is al meer dan 5000 jaar oud en is al die tijd goed gedocumenteerd. In de loop der tijd zijn er combinaties van kruiden ontstaan die zeer effectief werken. Dit zijn zogenaamde patentformules.

Met Chinese kruiden kan wel op de meridianen gewerkt worden, maar de kracht van het werken met kruiden zit in het herstellen van organen en stofwisselingsprocessen. Met kruiden wordt onder andere gewerkt aan warmte (ontstekingen), kou, damp, slijm, tan (verhardingen), Qi en Xue (vloeistoffen) in de organen.. Hierbij wordt vooral gewerkt met van oorsprong Chinese kruiden. Een deel van de patentformules kunnen we al vervangen met biologische, inheemse kruiden.

TuiNa massage

Waar je hier in het Westen naar de fysiotherapeut gaat, zo kun je in China naar de TuiNa therapeut. TuiNa therapeuten masseren meridianen, acupunctuurpunten, spieren, pezen, gewrichten, etc. Ook weer met als doel om blokkades op te lossen en Qi te laten stromen.

TuiNa is van oorsprong geen zachte massage. Vaak wordt de pijngrens in het masseren opgezocht. Om blokkades zo goed op te kunnen lossen. Dit is ook het grote verschil met bijvoorbeeld Shiatsu. Waar Shiatsu als hoofdfocus heeft om leegtes te vullen, wil een Tuinist in eerste instantie blokkades oplossen zodat leegtes vanzelf worden opgevuld.

Therapeut kiezen

Iedere therapeut heeft zijn eigen kwaliteiten en specialisaties. De meeste TCM therapeuten beoefenen vaak enkele specialisaties en niet allemaal. Kijk welke behandelvorm het beste bij u past of laat u hierover informeren. Waarbij iedere therapievorm zijn kracht heeft, maar het doel van al deze behandelvormen hetzelfde is, namelijk Qi weer goed te laten stromen.

Dit zijn de krachten van de verschillende TCM specialisaties:

  • Acupunctuur: pijnklachten
  • TuiNa massage: klachten aan spieren, pezen en gewrichten
  • Kruiden: stofwisselingsproblemen
  • Qigong: Energetische behandelingen en zelfgenezing